Tidligere utstillinger
2024
Stian Borgen
Stian Borgen (f. 1984) har sitt studio på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad, men han er opprinnelig fra Tønsberg.
Graffitikunsten og det neo-ekspresjonistiske språket står sentralt i Stian Borgen sitt kunstnerskap. Et ekspansivt og dynamisk formspråk hvor fragmentering og reorganisering er tydelig i hans malerier. Utgangspunkt for hvert verk er som oftest et hode, men underkastet den koloristiske prosessen ender det ofte opp i deler. Gjennom de siste årene har det åforenkle og trekke bort unødvendig informasjon stått sentralt i måten han tilnærmer seg sitt utrykk. Han jobber med å utforske hvor mye han kan fragmentere en form uten å miste gjenkjennelsen. Måten Basqiat jobbet med gatekunst på og plassen den fikk i galleriet tidlig på 80 tallet har vært en stor inspirasjon.
ANDREAS LÆRUM
Andreas Lærum er opptatt av sykdom generelt og psykose spesielt. Kunstneren har som prosjekt å
gjengi den psykotiske virkeligheten visuelt, bearbeidet, og reflektert. Bildene er ikke nødvendigvis bundet til spesifikke realiteter, han søker mot periferien og alternative bevissthetstilstander. Trigonometry of Psychosis II vil bli den andre av tre utstillinger på rad der hver av utstillingene problematiserer nevnte tematikk fra ulike vinkler. Motivene er en form for karikaturer av det man tidligere kalte galninger eller sinnssyke. Det eksisterer fortsatt fordommer i samfunnet om psykisk syke, og han setter dette på spissen gjennom bildene.
Halfdan Eskil Bast
Eskil Bast arbeider med fotografi. I denne utstillingen reflekterer han rundt tematiske grep som tap, sorg, minner og affeksjon. Han tar oss med inn i et rom som er knyttet i hans barndoms landskap, der sårbarhet møter naturen og livets brutalitet. Motivene i utstillingen viste nærbilder og utsnitt fra naturen, øyeblikksbilder og hverdagslige mer eller mindre komponerte scener.
2023
Bibbi BørresenAstrid Grue
Keramikerne Bibbi Børresen og Astrid Grue har samarbeidet med porselenseksperimenter siden 2013. Begge er opptatt av hvordan naturen fungerer sirkulært både over og under vann. Inspirasjonen er hentet fra korallrev og tareskog samt lav og mose som vokser i fjellområdene våre.
Gjennom dypping, støping, dreiing, modellering og overflatebehandling skaper de et gjennomsiktig uttrykk for å vise det skjøre og sårbare i naturen, men samtidig styrken i naturens prosesser. Valg av porselen som hovedmateriale er bevisst, som en parallell til skogene og korallrevenes fantastiske styrke og skjønnhet, men også sårbarhet.
https://www.astridgrue.no/
Blaa Bobler Milan Benza - Jørn Bjercke - Øyvind Sørfjordmo
De tre kunstnerne presenterte seg slik da de søkte om å få stille ut hos oss: I skyggen av Borregaardspipa møtes 3 menn for å planlegge nye maleriske mesterverk. Denne gang i Sarpsborg kunstforening. Felles for oss alle er at vi har malingsflekker på skinnjakka og at vi henter inspirasjon fra Olavs by. Fra Edvarts, ned Pellygata og ut i Glomma. Man kan si vi har opplevd alt.
Milan Benza er en figurativ maler som forteller historier gjennom sine bilder. Han henter inspirasjon fra egne erfaringer, men også fra fransk litteratur og knuste drømmer.
Jørn Bjercke er en stilleben-maler som er opptatt av norske tradisjoner. Han maler fargerike svinneribber i absurde situasjoner og tilføyer arbeidet en poetisk tekst.
Øyvind Sørfjordmo er en abstrakt maler som ikke er redd for å trekke skulptur inn i sine utstillinger.
Jenny Alnæs
Jenny Alnæs er basert på Hvaler. I utstillingen viste hun bearbeidede fotografier og collager fra metropoler og bykulturer over hele verden.
Freja Burgess
Freja Burgess sa selv dette om utstillingen hos oss:
I starten av 2023 skal jeg utvikle tekstilskulpturer til utstillingen min i Sarpsborg Kunstforening i mars. Dette prosjektet vil utforske temaet visuell smak og involvere manuell silketrykk og digital tekstiltrykk. Jeg skal sy disse tekstilene til organiske former og fylle med saueull for å danne skulpturer som både kan henges og frittstående. Jeg er spent på å lage denne installasjonen og vil benytte anledningen til å utforske nye skulpturelle former og måter å jobbe med verkene mine på i dette utstillingsrommet.
2022
Kristin Romberg
Dette sier hun selv om kunstnerskapet sitt:
Med mitt kunstnerskap ønsker jeg å gi publikum en opplevelse av noe annet. Jeg arbeider primært med maleri, akryl på lerret i som oftest store formater. Jeg etterstreber en mer kroppslig tilnærming til maleriet ved å bryte det etablerte konseptet med lerret på blindramme. Hengende på veggene i lagdelte komposisjoner og hengt opp svevende i rommet blir man oppmuntert til et mer kroppslig engasjement.
Stein Andersen
Dette var årets utstilling i forbindelse med Robert Normann festivalen i regi av Sarpsborg Jazzklubb. Utstillingen bestod av akvareller, de fleste med natur og fjell som motiv.
Trude Johansen
Dette sa kunstneren selv om utstillingen:
Utstillingen handler om hvordan vi ser og erfarer oss selv og omverden. For meg blir ofte det ene tydelig, mens jeg holder på med noe annet. Jeg løser et problem med en tekst, mens jeg jogger. Jeg skjønner hvordan jeg skal løse en konstruksjon, mens jeg leser en tekst; det ene drar det andre frem. Ting blir tydelig når jeg skifter fokus, når det blir liggende i hvitøyet.
Ellen K. Solberg
Utstillingen bestod av små skulpturer formet i lufttørket leire og trykk som skildrer mennesker på flukt. Tittelen Ventetid gjenspeiler tiden hvor mennesker på flukt venter på et bedre liv. Venter på en mulighet til å skape seg et nytt liv. Venter på asyl og opphold, på ikke å være redde lenger og komme fram til et land de er trygge i. Ventetiden referere også til tiden med pandemi og alt som ble satt på vent. Nå fikk vi endelig avholdt denne utstillingen, som har blitt utsatt to ganger på grunn av covid.
2021
Jon Vogt Engeland
Dette var en utstilling med spennende kunst som både utfordret og kanskje provoserte de besøkende. Kunstneren fylte gallerirommet med gamle kjøleskap, på disse hang tegninger festet med magneter. På veggene hang objekter laget av tyggeben man får kjøpt til hunder.
Linda Spaun Hauglie
Denne utstillingen var årets utstilling i forbindelse med Robert Normann festivalen. Utgangspunktet for arbeidene består i kontrasten mellom det vevde og etterbehandling som til sammen utgjør en helhet. I vevnader bruker hun en utradisjonell blanding av materialer, som silketråd og kobbertråd i samme arbeid.
Hildegunn Solbø
Dette var jubileumsutstillingen til foreningen, med åpning på selve stiftelsesdatoen som er 5. juni 1931. Utstillingen bestod av grafiske blad som var tilført tredimensjonale elementer etter at de har kommet ut av pressen. Dermed blir hvert motiv unikt. Motiv og fargeholdning i brunt, oransje og gult er en hyllest til den skjøre men likevel så livskraftige naturen.
2020
Johan Söderström
Johan Söderström arbeider med prosess-basert maleri laget av vanlig byggsparkel i eikerammer. Dette er en teknikk han har utviklet selv, og som gir et enkelt grafisk uttrykk og en rå taktil følelse.
Elisabeth Thorsen Hedvig Glomsrød Sommerfeldt
I august hadde vi igjen utstilling i forbindelse med Robert Normann festivalen som hvert år arrangeres av Sarpsborg Jazzklubb. Dette var også den første utstillingen i et nyoppusset Galleri St. Marie. Elisabeth Thorsen deltok med sko og andre kreasjoner laget av gamle broderier, Hedvig Sommerfeldt med smykker og objekter i sølv og messing.
2019
Håkon BlekenSverre Bjertnes
Denne utstillingen ble arrangert i forbindelse med den årlige Robert Norman festivalen i regi av Sarpsborg Jazzklubb. Det ble vist grafiske arbeider og trykk av Håkon Bleken og Sverre Bjertnes i galleriet «Hos Anette» i gågata. Samarbeidet mellom de to kunstnerne har forløpt som en billedlig samtale der kunstnerne først har jobbet separat, for så å arbeide videre på hverandres utkast.
Maja Sjöström
På denne utstillingen ble det vist tekstile skulpturer, akvareller og kulltegninger.
Dette sa kunstneren selv: Arbeidet med utstillingen startet i en periode da jeg syntes at alle rundt meg snakket om hvor vanskelig det er å få tiden til å strekke til, at det er en vanskelig balanse og prioritering mellom barn, jobb og fritid. Jeg begynte å bygge skulpturer som balanserte på ulike måter, først i papir og tre og senere i garn, stoff og lim.